Perkhidmatan Pelanggan: 0086-13868535185

semua Kategori

Maklumat Beg

Laman Utama>Berita dan Aktiviti>Maklumat Beg

Adakah Beg Boleh Guna Semula Membantu Alam Sekitar

Masa: 2023-08-22 Hits: 15

1

Kami tahu bahawa beg plastik adalah buruk. Negara-negara di seluruh dunia menyekat beg plastik, dan plastik sekali pakai sedang dihapuskan secara berperingkat. Ini disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk fakta bahawa plastik tidak akan rosak sepenuhnya, meninggalkannya untuk mencemarkan tanah, saluran air dan lautan.

Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada kemampanan, ia selalunya boleh berasa seperti sasaran yang bergerak. Semasa kita mempelajari lebih lanjut tentang planet kita dan kesan kita terhadapnya, amalan yang dianggap mampan sekarang mungkin tidak dianggap mampan pada masa hadapan. Oleh sebab itu, adalah penting untuk kami sentiasa menilai amalan semasa kami dan menyesuaikan pendekatan kami semasa kami meneroka kemampanan dan alam sekitar.

Dalam semangat itu, adalah penting untuk kita melihat beg boleh guna semula dan sama ada ia adalah penyelesaian alam sekitar sebenar kepada beg plastik atau tidak. (Spoiler: mereka membantu alam sekitar, tetapi mereka juga mesti digunakan secara bertanggungjawab.)


Bagaimana beg boleh guna semula membantu alam sekitar

Masalah dengan beg plastik tidak begitu banyak dalam beg itu sendiri—beg plastik menyumbang peratusan yang sangat kecil daripada sisa isi rumah—tetapi terdapat di mana-mana. Trilion beg plastik digunakan di seluruh dunia setiap tahun. Kerana ia ringan, kebanyakan beg plastik ini akhirnya terbiar di alam semula jadi walaupun ia dilupuskan dengan betul; mereka boleh dengan mudah menangkap angin dan melarikan diri dari tapak pelupusan sampah. Apabila mereka berada di alam semula jadi, mereka akan terurai kepada mikroplastik dan mencemarkan tanah dan saluran air. Oleh kerana jumlah penggunaan beg plastik yang tinggi, pencemaran bertambah cepat.

2

Beg boleh guna semula mengurangkan bilangan beg plastik yang digunakan, yang membantu mengurangkan isu ini. Ia lebih tahan lama daripada beg plastik, jadi lebih sedikit beg boleh guna semula perlu dihasilkan dan digunakan. Oleh kerana hayatnya yang panjang, mereka membantu mengurangkan sisa secara keseluruhan.

Beg boleh guna semula juga selalunya diperbuat daripada bahan kitar semula. Beg plastik sekali guna biasanya diperbuat daripada plastik bernilai rendah, dan walaupun ia boleh dikitar semula, nilai rendahnya jarang membenarkan usaha kitar semula. Sebaliknya, plastik seperti polipropilena (yang membentuk banyak beg boleh guna semula) dan bahan lain boleh dikitar semula dengan lebih mudah, seterusnya menutup gelung sisa di sekeliling beg boleh guna semula.

Ini menyemak dua item berpangkat tinggi pada hierarki sisa: kebolehgunaan semula dan kebolehkitar semula. Dengan cara ini, ia jauh lebih baik daripada beg plastik, yang hanya boleh dibuang secara linear (ia dihasilkan, ia digunakan, ia dibuang). Dalam pekeliling, beg boleh guna semula jelas merupakan pilihan terbaik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaveat untuk beg boleh guna semula. Jika ia digunakan secara tidak betul (contohnya, jika beg itu hanya digunakan sekali) ia mungkin tidak mesra alam seperti yang anda fikirkan.


Beg yang boleh diguna semula mesti digunakan dengan betul

Sebab utama mengapa beg boleh guna semula adalah pilihan yang lebih mampan daripada beg plastik ialah kebolehgunaan semula; mereka mengurangkan sisa kerana lebih sedikit beg boleh guna semula dibuang. Sebenarnya beg boleh guna semula membawa kesan alam sekitar awal yang lebih besar daripada beg boleh guna semula. Untuk menjadikannya tahan lama dan serba boleh, mereka memerlukan lebih banyak sumber dan bahan mentah untuk dihasilkan. Kesannya berkurangan semakin banyak beg digunakan.

3

Menurut laporan yang diterbitkan pada 2011, beg PP bukan tenunan perlu digunakan 11 kali untuk memadankan potensi pemanasan global bagi satu beg plastik. Bahan beg boleh guna semula yang lain, seperti kapas, perlu digunakan 100 kali atau lebih untuk memadankan potensi pemanasan global. Ini tidak bermakna, bagaimanapun, beg boleh guna semula mempunyai kesan alam sekitar yang lebih besar daripada keseluruhan beg plastik. Ini bermakna beg boleh guna semula mesti digunakan semula jika ia ingin mencapai kesan yang minimum.

Sebagai peruncit, anda juga harus melakukan usaha wajar anda untuk memastikan beg boleh guna semula yang anda tawarkan diperoleh dengan bertanggungjawab. Walaupun kesan alam sekitar terbesar bagi beg boleh guna semula datang daripada pengeluarannya, anda boleh melakukan bahagian anda untuk memastikan beg boleh guna semula yang anda tawarkan mempunyai jejak awal yang sekecil mungkin. Jika anda mengambil berat tentang kesan alam sekitar beg boleh guna semula anda, anda perlu memastikan bahawa ia datang daripada sumber beretika sosial dan alam sekitar. Pensijilan pihak ketiga dan langkah lain membolehkan anda memilih beg boleh guna semula yang berwarna hijau yang mungkin. Galakkan dan didik pelanggan anda tentang penggunaan beg boleh guna semula.

Walaupun anda tidak dapat mengawal cara pelanggan anda menggunakan beg boleh guna semula yang anda tawarkan, anda boleh menggunakan kedudukan syarikat anda untuk mendidik dan menggalakkan pelanggan anda menggunakan beg mereka dengan betul.

Gunakan saluran media sosial dan kedai lain untuk mendidik pelanggan anda tentang sisa beg plastik dan penggunaan beg boleh guna semula. Tegaskan fakta bahawa beg boleh guna semula berwarna hijau hanya jika ia digunakan semula. Cetak fakta dan statistik di sisi beg boleh guna semula anda memperincikan bilangan beg plastik beg boleh guna semula boleh menjimatkan sepanjang hayatnya, memfokuskan pada kepentingan penggunaan semula.

Anda juga boleh memberi insentif kepada penggunaan semula dengan menawarkan diskaun kepada mereka yang membawa beg mereka sendiri. Jika anda menggunakan beg boleh guna semula untuk penghantaran atau perkhidmatan lain yang serupa, tawarkan item percuma untuk pelanggan yang memulangkan beg.

Jangan abaikan kuasa estetika. Pilih beg boleh guna semula yang tahan lama dengan reka bentuk yang bergaya untuk menjadikannya lebih menarik untuk dibawa oleh pelanggan. Apabila beg boleh guna semula adalah lebih kepada kenyataan fesyen, orang ramai akan lebih cenderung untuk membawanya ke mana-mana. Ingat, orang mahu menjadi lebih mampan. Apa yang diperlukan hanyalah pendidikan dan insentif, dan tabiat yang lebih baik akan dibentuk. 

Kami adalah pengeluar jenis beg membeli-belah. Kita boleh buat beg berzip , beg biasa, beg sejuk , beg wain , beg poliester , beg rami , beg kapas , beg tangan, beg bahu , beg tote, beg bukan tenunan , pp beg tenunan , beg boleh lipat, beg kalis air, beg terlindung, beg makanan, beg mesh , beg kertas dan sebagainya. 

4

Kategori panas