Perkhidmatan Pelanggan: 0086-13868535185

semua Kategori

Maklumat Beg

Laman Utama>Berita dan Aktiviti>Maklumat Beg

Bolehkah Beg Boleh Digunakan Semula Membantu Meminimumkan Plastik Terikat Laut?

Masa: 2023-06-20 Hits: 17

Apakah plastik terikat lautan?

Mungkin jelas sekali, plastik terikat lautan adalah plastik terikat untuk lautan. Ia merupakan sisa yang tidak diuruskan—sama ada itu bermakna sisa yang diuruskan secara tidak wajar melalui cara rasmi atau melalui sampah—yang akan hilang dengan segera di lautan.

1

Ramai orang tidak menyedari bahawa 70% – 80% plastik laut berasal dari darat. Walaupun perkara seperti jaring ikan dan sisa berasaskan laut yang lain menimbulkan isu, kita yang berada di daratlah yang menghasilkan jumlah sisa marin yang tidak dapat diatasi.

Sebab mengapa terdapat lebih banyak kebimbangan mengenai sisa terikat lautan berbanding bentuk sisa terurus yang lain ialah, apabila sisa itu sampai ke lautan, ia berkemungkinan hilang selama-lamanya. Walaupun terdapat usaha untuk mengeluarkan plastik marin, terlalu banyak yang perlu diproses; ia seperti menggunakan baldi untuk menghalang Titanic tenggelam.

Tambahan pula, kebanyakan sisa plastik yang kini berada di lautan bukan lagi bahan pepejal. Sebaliknya, ia telah terdegradasi menjadi bubur yang hampir mustahil untuk dibuang. Walau bagaimanapun, ketoksikan bahan masih menjadikan bahan tersebut berbahaya kepada hidupan marin.

Peluang terbaik kita untuk mengurangkan jumlah sisa plastik di lautan adalah dengan menghentikannya sebelum ia sampai ke sana. Kita hanya boleh menyelamatkan lautan kita melalui pencegahan. Beg boleh guna semula menyediakan satu bentuk pencegahan.

2


Berapakah jumlah plastik terikat lautan yang terdiri daripada beg plastik?

Walaupun plastik terikat lautan terdiri daripada pelbagai jenis plastik—iaitu pelbagai jenis selepas pengguna—beg plastik merupakan sebahagian besar daripadanya. Kajian oleh Institut Worldwatch menganggarkan bahawa kira-kira 8% beg plastik sekali pakai berakhir di lautan. Apabila kira-kira 5 trilion beg plastik digunakan setiap tahun, ini bermakna kira-kira 400 bilion beg plastik berakhir di lautan setiap tahun. Banyak lagi yang dibiarkan bersepah di laluan air dan ditinggalkan kepada alam semula jadi.

Sebab mengapa beg plastik diuruskan dengan baik adalah kerana ia sangat ringan. Ini bermakna, walaupun beg plastik dibuang dengan betul, ia boleh menangkap angin dengan mudah dan menjadi sampah ke lautan, bagaimanapun.

Tambahan pula, beg plastik tidak boleh dikitar semula. Walaupun anda menggunakan semula beg plastik sekali atau dua kali di dalam rumah, destinasi terakhirnya adalah sama ada tapak pelupusan sampah atau sampah. Dari segi kemampanan, terdapat sangat sedikit faedah untuk beg plastik.

Sebaik sahaja di lautan, beg plastik mungkin ditelan oleh hidupan liar. Plastik tidak boleh dihadam, jadi plastik itu dibiarkan mengisi perut, dan hidupan laut seperti penyu akhirnya akan kelaparan. Di luar ini, beg plastik akhirnya akan terurai menjadi mikroplastik yang seterusnya dimakan oleh ikan. Ini telah menyebabkan sejumlah besar plastik ditemui pada manusia yang mengambil makanan laut. Melalui penggunaan beg plastik, kita akhirnya meracuni diri kita sendiri.

3


Beg boleh guna semula sangat mengurangkan penggunaan beg plastik

Satu beg boleh guna semula boleh menjimatkan sehingga 22,000 beg plastik setahun. Walaupun ini merupakan penyok kecil dari segi jumlah beg plastik yang sedang digunakan, jika banyak individu dan syarikat di seluruh dunia membuat komitmen untuk memilih beg boleh guna semula berbanding beg plastik, impaknya boleh menjadi besar.

Tambahan pula, banyak beg boleh guna semula boleh dikitar semula, seterusnya mengurangkan isu pengurusan sisa dan bergerak ke arah sistem yang lebih bulat. Menurut hierarki sisa, kitar semula ialah cara ketiga terbaik untuk menangani sisa di sebalik pencegahan dan penggunaan semula bahan.

Mereka yang benar-benar ingin membantu mencegah sisa plastik boleh beralih kepada beg boleh guna semula RPET. Beg jenis ini diperbuat daripada plastik pasca pengguna yang tebus guna (seperti botol plastik dan barangan plastik sekali guna biasa yang lain). Ini membantu mengurangkan sisa dengan mengelakkan beg plastik dan menggunakan sisa plastik yang mungkin berakhir di tapak pelupusan sampah.

Walaupun seseorang yang menggunakan beg boleh guna semula tidak akan menghalang plastik terikat di lautan, jelas sekali bahawa usaha bersepadu di seluruh dunia oleh individu dan syarikat akhirnya akan membuat perbezaan yang ketara apabila melibatkan sisa plastik terikat lautan.

Kami adalah pengeluar jenis beg membeli-belah. Kita boleh buat beg berzip , beg biasa, beg sejuk , beg wain , beg poliester , beg rami , beg kapas , beg tangan, beg bahu , beg tote, beg bukan tenunan , pp beg tenunan , beg boleh lipat, beg kalis air, beg terlindung, beg makanan, beg mesh , beg kertas dan sebagainya. 

4

Kategori panas