Perkhidmatan Pelanggan: 0086-13868535185

semua Kategori

Maklumat Beg

Laman Utama>Berita dan Aktiviti>Maklumat Beg

8 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Beg Boleh Digunakan Semula

Masa: 2023-06-26 Hits: 14

1. Satu beg boleh guna semula menggantikan beratus-ratus beg plastik

Satu beg boleh guna semula boleh menggantikan beratus-ratus beg plastik dalam hayatnya. Di Amerika Syarikat sahaja, purata orang menggunakan sekitar 365 beg plastik setahun, menurut artikel 2018 oleh National Geographic. Ini bermakna lebih 100 bilion beg plastik digunakan setiap tahun. Sekiranya separuh daripada populasi bertukar kepada beg boleh guna semula, ini akan mengakibatkan pengurangan besar dalam penggunaan beg plastik.

Beg plastik tidak merosot; sebaliknya terurai menjadi mikroplastik. Sifat ringan beg plastik menambah bahaya tambahan; mereka mudah menangkap angin, yang membawa beg jauh. Disebabkan ini, beg plastik yang telah dibuang di tapak pelupusan akhirnya boleh menjadi sampah. Kebanyakan beg ini akhirnya akan berakhir di lautan kita di mana ia membunuh hidupan marin dan memusnahkan ekosistem.

Menyakinkan walaupun sebahagian daripada pengguna anda untuk beralih kepada beg boleh guna semula membantu mengelakkan sisa plastik dan memelihara planet kita.


2. Beberapa beg boleh guna semula diperbuat daripada plastik kitar semula

Beg boleh guna semula bukan sahaja tentang pencegahan. Beberapa beg mengurangkan masalah sisa plastik sedia ada dengan menggunakan plastik kitar semula sebagai bahan. 

RPET adalah singkatan kepada polietilena tereftalat kitar semula, dan ia merujuk kepada bahan yang diperbuat daripada barangan kitar semula seperti botol plastik, bekas dan produk sekali pakai yang lain. PET ialah bahan plastik yang paling lazim, dan kitar semula membolehkan kita mengurangkan sisa plastik dengan banyak.

Menyelesaikan masalah pencemaran plastik memerlukan lebih daripada pencegahan. Kita mesti mencari jalan untuk menyingkirkan sisa plastik sedia ada juga.  Beg RPET  dan beg boleh guna semula lain yang diperbuat daripada bahan kitar semula melakukan perkara itu.

1

Paip spundbound Haiwan peliharaan tidak bersalut

3. Banyak beg boleh guna semula tidak menyimpan bakteria

Pada permulaan pandemik COVID, usaha untuk mengurangkan beg plastik diperlahankan apabila didakwa beg boleh guna semula boleh menyimpan bakteria dan virus berbahaya. Malah, banyak kedai melarang penggunaan beg boleh guna semula kerana tuntutan ini. Ternyata, dakwaan ini tidak benar sepenuhnya.

Walaupun kajian telah menemui sisa bakteria berbahaya dalam beg yang boleh diguna semula, jumlah surih akan memberi sedikit kesan atau tiada kesan kepada orang yang sihat, menurut saintis. Tambahan pula, banyak jenis beg, seperti beg bukan tenunan PP, boleh disapu dengan mudah dengan sabun dan air, menghapuskan sebarang bahaya. Bahan beg lain, seperti kapas, boleh dicuci dengan mesin.

Beg biomaster menawarkan alternatif lain untuk mereka yang mengambil berat tentang mikrob. Mereka menggunakan perak, bahan antimikrob semulajadi yang digunakan oleh profesional perubatan selama beberapa dekad, untuk menghapuskan sebarang mikrob berbahaya yang mungkin berada di dalam beg anda.


4. Bahan bioplastik menawarkan yang terbaik dari kedua-dua dunia

Terdapat sejenis plastik yang boleh terbiodegradasi: bioplastik. Ia berasal daripada bahan terbiodegradasi (bukan petroleum), yang bermaksud bahawa ia akan merosot dari semasa ke semasa. Sesetengah bioplastik malah boleh dikompos.

Beg boleh guna semula yang diperbuat daripada bioplastik sangat serupa dengan beg PP bukan tenunan, dan ia menawarkan rasa, estetik dan ketahanan yang sama. Tetapi, beg ini akhirnya akan kembali kepada alam semula jadi.


5. Beg boleh guna semula mesti diguna semula untuk mengurangkan potensi pemanasan globalnya

Perkara ini mungkin kelihatan jelas, tetapi beg boleh guna semula perlu digunakan beberapa kali untuk menawarkan potensi pemanasan global yang lebih rendah daripada beg plastik.

Sebagai entiti tunggal, beg plastik mempunyai sedikit kesan alam sekitar. Apabila anda melihat keseluruhan kitaran hayat satu beg plastik, ia memerlukan lebih sedikit sumber daripada satu beg boleh guna semula.

Adalah penting untuk mempertimbangkan kesan alam sekitar daripada pengeluaran beg boleh guna semula. Oleh itu, agar beg boleh guna semula benar-benar mampan, pemiliknya mesti komited untuk menggunakan semula beg itu sebanyak mungkin. Sebagai sebuah syarikat yang mampan, anda boleh menggunakan kedudukan anda untuk menggalakkan pelanggan anda menggunakan semula beg mereka supaya beg itu memenuhi janji alam sekitar mereka.

2

6. Tidak semua beg boleh guna semula adalah sama

Seperti semua perkara, anda mesti melakukan usaha wajar anda untuk memastikan beg yang anda pilih adalah bersumberkan etika. Untuk menuntut kemampanan sebenar, syarikat anda mesti menganalisis semua bahagian proses, daripada pengekstrakan bahan mentah hingga penghantaran, sebelum menawarkan produk yang mampan. 

Anda boleh memastikan bahawa beg boleh guna semula anda mesra alam dan beretika dengan menyemak bahawa pembekal menawarkan pensijilan pihak ketiga yang mengelilingi produk mereka dan bahawa beg itu telus tentang asal produk mereka. Kemampanan adalah mengenai tanggungjawab, dan ini termasuk penyelidikan menyeluruh terhadap produk yang anda tawarkan.


7. Perniagaan mempunyai kuasa untuk mempengaruhi pengguna mereka secara positif

Perjalanan ke arah planet yang lebih mampan memerlukan kerjasama semua pihak berkepentingan—individu, perniagaan dan kerajaan. Walaupun banyak idea kawal selia meletakkan banyak tanggungjawab itu di tangan pengeluar, individu juga mempunyai peranan mereka, terutamanya apabila ia melibatkan penggunaan beg boleh guna semula. Anda boleh melakukan bahagian anda untuk mempengaruhi tingkah laku individu. 

Terdapat banyak contoh syarikat menggunakan pengaruh mereka untuk menyesuaikan tingkah laku pengguna, baik untuk kebaikan dan keburukan. Dengan melabur dalam beg boleh guna semula, anda bukan sahaja membantu mengurangkan kesan plastik syarikat anda dengan menghapuskan penggunaan beg plastik, tetapi anda juga boleh membantu menggalakkan pelanggan anda mengurangkan kesan plastik isi rumah mereka juga.

3

8. Beberapa beg boleh guna semula masih diperbuat daripada plastik

Ia mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi untuk menggunakan beg plastik boleh guna semula untuk menggantikan beg plastik sekali guna apabila matlamat keseluruhannya adalah untuk mengurangkan sisa plastik, tetapi tidak semua plastik adalah sama. Untuk menunjukkan bahawa plastik dalam beg boleh guna semula tidak berbahaya, kita perlu melihat hierarki sisa. Ia menyatakan bahawa, selain pencegahan, menggunakan semula bahan adalah cara terbaik untuk menguruskan sisa, diikuti dengan kitar semula. Memandangkan beg plastik sekali guna tidak boleh digunakan semula atau dikitar semula, ia mesti dibuang—pilihan terendah dalam hierarki sisa.

Jenis plastik yang digunakan dalam beg boleh guna semula adalah sangat tahan lama, jadi ia boleh digunakan semula berkali-kali. Banyak plastik juga boleh dikitar semula. Ini meletakkan mereka jauh di atas beg plastik sekali pakai dalam hierarki sisa.

Beg boleh guna semula adalah alternatif terbaik untuk beg plastik. Apabila dunia menghapuskan beg plastik secara berperingkat, syarikat anda harus menjangkakan undang-undang masa hadapan dengan menawarkan beg boleh guna semula kepada pelanggan anda. Tetapi, jangan hanya melabur dalam mana-mana beg. Anda perlu memastikan bahawa beg anda bertanggungjawab secara etika dan alam sekitar sepanjang keseluruhan kitaran hayatnya.


Kami adalah pengeluar jenis beg membeli-belah. Kita boleh buat beg berzip , beg biasa, beg sejuk , beg wain , beg poliester , beg rami , beg kapas , beg tangan, beg bahu , beg tote, beg bukan tenunan , pp beg tenunan , beg boleh lipat, beg kalis air, beg terlindung, beg makanan, beg mesh , beg kertas dan sebagainya. Dan kami membangunkan beberapa  Beg RPET . Ia kini mempunyai permintaan tinggi di pasaran.

4


5

Kategori panas